Ο χρόνος που πέρασε ήταν άλλος ένας βίαιος χρόνος για τον κόσμο της εργασίας, ένας χρόνος με μια εν εξελίξει πανδημία, με συνεχιζόμενα lockdown, λεηλασία των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, ένας χρόνος που σημαδεύτηκε από την ψήφιση ενός από τους πιο αντεργατικούς νόμους (νόμος Χατζηδάκη) και ενός από τους πιο ταξικούς και αντιδραστικούς νόμους για την εκπαίδευση (νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη) που έχουν περάσει τα τελευταία χρόνια. Από την ανικανότητα διαχείρισης της πανδημίας και των πυρκαγιών που σημειώθηκαν το καλοκαίρι, μέχρι την ρατσιστική και ξενοφοβική πολιτική, όπως αυτή αποτυπώνεται στην πρακτική της ενάντια στους μετανάστες, η κυβέρνηση της ΝΔ διατρανώνει ποιο είναι το μέλλον που προετοιμάζει για τους/τις εργαζομένους/εργαζόμενες και τη νεολαία, αν δεν πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας.
Βλέπουμε την κυβέρνηση να προσπερνάει τις ευθύνες της και να βρίσκει αποδιοπομπαίους τράγους στα πρόσωπα των ανεμβολίαστων, για τα ποσοστά των οποίων φέρει την μεγαλύτερη ευθύνη μέσω των παλινωδιών σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας. Είδαμε “επιστήμονες” να βγαίνουν στα κανάλια και να ενισχύουν την εκάστοτε κυβερνητική γραμμή, η οποία κάθε φορά άλλαζε σχετικά με τις μάσκες, την διασπορά του ιού στους ανοιχτούς χώρους, κ.ο.κ., αφήνοντας την εκκλησία στο απυρόβλητο, ενώ τα υγειονομικά μέτρα παρέμεναν ανύπαρκτα. Όπως και με τους “νέους στις πλατείες” που δεν προσέχουν και διασπείρουν τον κορονοϊό, έτσι και τώρα η κυβέρνηση βρίσκει άλλοθι στην εγκληματική υγειονομική πολιτική της χωρίζοντας τον κόσμο σε στρατόπεδα εμβολιασμένων – ανεμβολίαστων, εξωθώντας μάλιστα τους δεύτερους σε οικονομική εξαθλίωση. Χωρίς ουσιαστικά μέτρα για την υγεία, ενίσχυση των Εθνικών Συστημάτων Υγείας, αλλά και παγκόσμιο πρόγραμμα εμβολιασμών για το σύνολο των χωρών και όχι μόνο της οικονομικά ισχυρής Δύσης, δεν μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική αντιμετώπιση του ιού.
Η κυβέρνηση της ΝΔ (σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, του ΣΕΒ και του ΟΟΣΑ) σχεδιασμένα, κυνικά, ανελέητα οδήγησε εν μέσω πανδημίας δεκάδες χιλιάδες παιδιά στην σφαγή προκειμένου να εξασφαλίσει φτηνό ευέλικτο δυναμικό για τις καταρτίσεις του ΣΕΒ, πετώντας 40.000 μαθητές έξω από σχολές Ανώτατης Εκπαίδευσης μέσω του μέτρου της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Αυτή η κίνηση έντασης των ταξικών φραγμών στην παιδεία δεν είναι αποκομμένη από τη προσπάθεια περαιτέρω μετατροπής των Πανεπιστημίων και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης γενικότερα σε εργοστάσια παραγωγής εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού πλήρως εναρμονισμένα με την αγορά εργασίας, μακριά από τις ανάγκες της κοινωνίας. Με τις συγχωνεύσεις και την επικείμενη κατάργηση τμημάτων, την προσπάθεια για ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, την παντελή έλλειψη μέτρων στα ιδρύματα, αλλά και το νομοσχέδιο Χατζηδάκη για την εργασία, γίνεται προφανές ότι θα επηρεαστούν και οι συνθήκες εργασίας στην έρευνα και την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ενδεικτικό είναι ότι με την εγκαθίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας θα είμαστε οι πρώτοι εργαζόμενοι που θα εποπτευόμαστε από αστυνομικές δυνάμεις στον χώρο δουλειάς μας!
Η τεράστια υποχρηματοδότηση του πανεπιστημίου (μείωση της κρατικής επιχορήγησης της τάξης του 96%, από το 2009 έως το 2020) ως συνέπεια των μνημονιακών πολιτικών στο βωμό της παραμονής πάση θυσία στην Ε.Ε. και το ευρώ, έχει διαμορφώσει το πλέον ζοφερό περιβάλλον όπου δεν υπάρχει δυνατότητα κάλυψης ούτε των πάγιων αναγκών των ιδρυμάτων. Παρόμοια εικόνα παρουσιάζεται και στα Ερευνητικά Κέντρα (ΕΚ) με μειώσεις στον Κρατικό προϋπολογισμό που κυμαίνονται από 20-40% την τελευταία 10ετία. Προκειμένου να εξακολουθήσει η λειτουργία τόσο των Πανεπιστημίων όσο και των ΕΚ, όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των εξόδων καλύπτεται πλέον από τα αποθεματικά των Ειδικών Λογαριασμών, με αποτέλεσμα αφενός την επί της ουσίας αυτοχρηματοδότηση τους και αφετέρου την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων τους στη βάση του κέρδους.
Η παραπάνω κατάσταση μας βρίσκει αντιμέτωπους/ες με την λήξη των προηγούμενων κύκλων χρηματοδοτήσεων-προγραμμάτων στα ερευνητικά κέντρα και τα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Άλλος ένας κύκλος όπου κυνηγάμε προγράμματα, κάνουμε εμείς τις προτάσεις, για να μπορέσουμε να πληρωθούμε για την εργασία μας. Ταυτόχρονα καλούμαστε να γίνουμε τοποτηρητές και να ελέγχουμε εμείς τα πιστοποιητικά εμβολιασμών των φοιτητών στο πλαίσιο της επικουρικής εργασίας μας, η οποία πολλές φορές δεν αμοίβεται.
Η συγκρότηση του Σωματείου Εργαζομένων στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, προέκυψε μετά από ενάμιση χρόνο συνελεύσεων και ανοιχτών συζητήσεων γύρω από τον χαρακτήρα της εργασίας μας και την ανάγκη για πανελλαδική συγκρότηση. Σε αυτή τη διαδικασία όλες οι διαφορετικές απόψεις συζητήθηκαν ανοιχτά και κανείς και καμία δεν αποκλείστηκε από τη δυνατότητα να καταθέσει την αντίληψή του. Συνάδελφοι και συναδέλφισσες, με διαφορετικούς ρόλους (ΥΔ, postdoc, τεχνικό προσωπικό, μεταπτυχιακοί/ες εργαζόμενοι σε project, έκτακτο διδακτικό προσωπικό κ.α.) και εργασιακές σχέσεις (συμβασιούχοι, υπότροφοι, αμισθί) συμμετείχαν ενεργά στις πανελλαδικές διαδικασίες και στην πλούσια συζήτηση σε σχέση με το καταστατικό του Σωματείου. Η μεγάλη συμμετοχή ανέδειξε τη μαζική ανάγκη για συλλογική συγκρότηση σε έναν χώρο με μεγάλο κατακερματισμό αλλά και πλήρως ελαστικοποιημένες σχέσεις εργασίας. Η συγκρότηση του σωματείου μας γεμίζει χαρά και ελπίδα για να παλέψουμε για πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους/ες και κυρίως για την αναγνώριση της εργασίας όλου εκείνου του υποαμειβόμενου και μη αμειβόμενου προσωπικού του κλάδου.
Ο αγώνας για την κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων του κλάδου μας και ζωή με δικαιώματα με βάση τις σύγχρονες ανάγκες δεν σταματά εδώ, καθώς η συγκρότηση του σωματείου ήταν μόνο η αρχή στις επίτευξη των διεκδικήσεων και των αναγκών μας! Μπροστά μας βρίσκονται μάχες στις οποίες οφείλουμε να συμμετέχουμε!
Αποφασίζουμε:
- Συμμετοχή στις κινητοποιήσεις το τριήμερο 15-17 και στην πορεία της 17ης Νοεμβρίου
- Τον ορισμό νέας συνέλευση εκλογοαπολογιστικού χαρακτήρα για την εκλογή εφορευτικής επιτροπής και την οργάνωση των εκλογών του σωματείου στις 11 και 12 Δεκεμβρίου 2021.
- Τη διοργάνωση Πανελλαδικής Ημέρας Δράσης σε Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα, σε συντονισμό με τα παραρτήματα των άλλων πόλεων για τη σύναψη συλλογικής σύμβασης εργασίας στις 28 Ιανουαρίου 2022.
Παλεύουμε για/Απαιτούμε:
- Έρευνα με γνώμονα τις κοινωνικές ανάγκες του λαού και όχι τα επιχειρηματικά συμφέροντα και τους κατασταλτικούς μηχανισμούς.
- Αύξησης της κρατικής χρηματοδότησης για την Παιδεία. Εδώ και τώρα να δοθεί έκτακτο κονδύλι στα Πανεπιστήμια για να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες!
- Ασφάλιση και ιατροφαρμακευτική κάλυψη των εργαζομένων στην έρευνα, ανεξαρτήτως τρόπου αμοιβής, με ευθύνη του εκάστοτε εκπαιδευτικού ιδρύματος και του κράτους, που να επεκτείνεται και στα προστατευόμενα από αυτούς μέλη των οικογενειών τους.
- Άδειες εγκυμοσύνης και άδειες μητρότητας για όλους τους νέους γονείς!
- Κατάργηση του σημερινού «επικουρικού διδακτικού έργου» των ΥΔ και μεταπτυχιακών φοιτητών, που έρχεται να καλύψει τα διδακτικά κενά της αντιλαϊκής πολιτικής με στόχο να μην γίνουν προσλήψεις σε ειδικευμένο διδακτικό και εργαστηριακό προσωπικό. Ως τότε, κανονικές πληρωμές κάθε ώρας επικουρικού με υπογραφή συμβάσεων εργασίας στην αρχή κάθε εξαμήνου που να καλύπτουν ολόκληρο το εξάμηνο και να λαμβάνουν υπόψη τους και τον αυξημένο φόρτο εργασίας λόγω των περισσότερων εργαστηριακών ομάδων και της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.
- Να καταργηθεί ο θεσμός του «πανεπιστημιακού υποτρόφου». Οι διδακτικές ανάγκες των ιδρυμάτων δεν μπορούν να καλυφθούν με πρόσθετο επικουρικό διδακτικό έργο και υποτροφίες-χαρτζιλίκι σε ΥΔ και μεταπτυχιακούς φοιτητές.
- Υπογραφή συμβάσεων εργασίας για τους εργαζομένους στην έρευνα που αμείβονται από ερευνητικά έργα που θα εξασφαλίζουν τα σύγχρονα δικαιώματα μας. Οι Υ/Δ να μην εξωθούντε σε εργασία εκτός αντικειμένου διατριβής προκειμένου να μπορούν να βιοποριστούν.
- Να αμείβονται όλοι οι Υ/Δ και οι μεταδιδακτορικοί ερευνητές επαρκώς και σταθερά, αποκλειστικά με ευθύνη του εκάστοτε εκπαιδευτικού ιδρύματος και του κράτους, για όσο διάστημα εκπονούν τη διατριβή τους, ώστε να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες τους.
- Τα χρόνια του διδακτορικού να είναι συντάξιμα και να προσμετρώνται στην προϋπηρεσία.
- Κάλυψη από τα ιδρύματα των απαραίτητων εξόδων για συμμετοχή σε συνέδρια και άλλες δραστηριότητες πάνω στο ερευνητικό αντικείμενο.
- Πρόσληψη μόνιμου ιατρικού προσωπικού στα Ιδρύματα με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Ιατρικές μονάδες επαρκώς στελεχωμένες. Διαμόρφωση σχεδίου για την αντιμετώπιση κρούσματος, για την προστασία της υγείας όλων των φοιτητών, ΥΔ, καθηγητών και εργαζομένων.
- Επίταξη εδώ και τώρα όλου του ιδιωτικού τομέα υγείας, να περάσουν όλα τα μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία στον κεντρικό δημόσιο σχεδιασμό και για covid και για μη covid περιστατικά, να μπουν στις γενικές εφημερίες! Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
- Την επαναλειτουργία των σχολών! Να εξασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της Υγείας φοιτητών, καθηγητών και εργαζομένων στην έρευνα. Να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού! Δωρεάν τεστ για φοιτητές, καθηγητές και εργαζόμενους στην έρευνα με ευθύνη του κράτους.
- Την κατάργηση των ΕΒΕ και του συνόλου των βαθιά ταξικών και αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων όπως αυτές ορίζονται από το νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη, αλλά και από τις αναδιαρθρώσεις που έφεραν όλες ανεξαιρέτως οι προηγούμενες κυβερνήσεις.