DefencEduNet και τα πανεπιστήμια-μισθοφόροι

Για άλλη μια φορά τα πανεπιστήμια στην αγκαλιά του στρατού, αυτή τη φορά χάρη στο πλαίσιο της επιχειρηματικής πτέρυγας και με όπλο την υποχρηματοδότηση. Στις 18/12/2023 έλαβε χώρα κοινή εκδήλωση του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) στο Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) [1].

Όπως διαβάζουμε στο ανάλογο δελτίο τύπου, «ο ΣΕΚΠΥ σε πλήρη συμπόρευση με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και το ΕΚΕΤΑ ανακοίνωσε τη σύσταση της “Εταιρείας Διασύνδεσης Αμυντικής Βιομηχανίας, Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας” με τον χαρακτηριστικό, διακριτικό τίτλο “DefencEduNet”.», ανακοινώνοντας το πλάνο με το οποίο θα παγιωθεί η εξάρτηση του πανεπιστημίου από την πολεμική βιομηχανία.

Δεν το αντιμετωπίζουμε ως κεραυνό εν αιθρία, καθώς είχε προηγηθεί την 4η Ιουλίου 2023 ημερίδα με θέμα «Διασύνδεση των Πανεπιστημίων με την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία» στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης, με από κοινού πρωτοβουλία της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ και του ΣΕΚΠΥ [2]. Τότε είχε τεθεί η κατεύθυνση και τα βήματα συνεργασίας που βλέπουμε να προχωρούν σήμερα, δείχνοντας μια ειλημμένη απόφαση η οποία ενσυνείδητα κρατείται εκτός ευρύτερης δημοσιότητας υπό το φόβο αντιδράσεων.

Ο λόγος που μιλάμε για «εξάρτηση» είναι πως εκτιμούμε πως η ιστορία δε γράφεται μόνο από πρόσωπα. Φυσικά και υπάρχουν αρκετά πανεπιστημιακά στελέχη που θα έβλεπαν με καλό μάτι τον εναγκαλισμό του πανεπιστημίου με την οπλοβιομηχανία και τον στρατό σε όποια εποχή και να βρίσκονταν. Ο λόγος όμως που υπάρχει το πλαίσιο στο οποίο αυτά τα «λουλούδια» θα ανθίσουν είναι σε ένα σημαντικό βαθμό η υποχρηματοδότηση της Εκπαίδευσης σε βάρος των στρατιωτικών δαπανών. Είναι σαφέστατο για τον κόσμο της πανεπιστημιακής κοινότητας ότι οι διακηρύξεις για «πατριωτικό καθήκον» είναι η εύσχημη διατύπωση της επιθυμίας συμμετοχής στα στρατιωτικά κονδύλια. Είτε μέσω του Υπουργείου Αμύνης (συνεργασίες για την αήθεια των οποίων έχουν πολλές φορές καταγγελθεί πανεπιστημιακοί καθηγητές), είτε μέσω της καθαρά ιδιωτικής πλευράς της πολεμικής βιομηχανίας, η πίεση της υποχρηματοδότησης δημιουργεί πιεστικά τη συναίνεση σε μια τέτοια κίνηση και θα εμφανιστεί ως σανίδα σωτηρίας για τους προϋπολογισμούς των ιδρυμάτων και τις θέσεις του προσωπικού της Έρευνας.

Η δική μας θέση είναι πως ο εναγκαλισμός αυτός πρέπει να κηρυχθεί απαράδεκτος και ανεπιθύμητος, να διαλυθεί εν τη γενέσει του. Δεν πρόκειται να γίνουμε μέρος του δόρατος για τα πολεμικά συμβόλαια, δεν πρόκειται να γίνουμε συνένοχοι στις θηριωδίες της νέας εποχής.

[1] Redefined, D. (2023, December 18). “defencedunet”: Σημαντικό βήμα για την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία – Φωτογραφίες. DEFENCE ReDEFiNED. https://defenceredefined.com.cy/defencedunet-%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%B2%CE%AE%CE%BC%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE/

[2] Πρωτοβουλία για διασύνδεση των ΑΕΙ με την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία. ΣΕΚΠΥ. https://sekpy.gr/protovoulia-gia-diasyndesi-ton-aei-me-tin-elliniki-amyntiki-viomichania/