Να παραιτηθεί τώρα ο Πρύτανης των ΜΑΤ και των συλλήψεων!

Την Παρασκευή 27/09 παρευρεθήκαμε στο ιστορικό συγκρότημα του Πολυτεχνείου, στη «Βραδιά του Ερευνητή» ως εργαζόμενοι/ες/α στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η φιέστα αυτή που το ΕΜΠ προωθεί ως βραδιά ανοίγματος της έρευνας και της «αριστείας» στην κοινωνία και τις εταιρείες, γίνεται στις πλάτες των ερευνητών που δουλεύουμε απλήρωτοι, ανασφάλιστοι, με ελαστικά ωράρια εργασίας και υποτροφίες των 670 ευρώ.

Εμείς που παράγουμε την έρευνα – την οποία καρπώνονται οι «μεγαλοκαθηγητές» για να παρουσιάσουν (μεταξύ άλλων) στη βραδιά του ερευνητή – βρεθήκαμε εκεί για να διαμαρτυρηθούμε για όλα αυτά που μας απασχολούν: τις ανασφάλιστες και ελαστικές σχέσεις εργασίας, το απλήρωτο επικουρικό έργο που προσφέρουμε, την καθημερινή αγωνία αν θα έχουμε μισθό μέχρι να ολοκληρωθεί το πρότζεκτ μας, τη συνεργασία του ΕΜΠ με πολεμικά προγράμματα κ.α.

Πριν καν ξεκινήσει η εκδήλωση, η αστυνομία είχε προχωρήσει σε προληπτικές προσαγωγές εντός και πέριξ του ιστορικού συγκροτήματος της Πατησίων χωρίς καμία αφορμή, έχοντας καλέσει στους χώρους του ΕΜΠ ασφαλίτες που παρίσταναν τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση.

Στην προσπάθειά μας να παρέμβουμε στην εκδήλωση, βρήκαμε τον Πρύτανη του ΕΜΠ Ι. Χατζηγεωργίου να ανακοινώνει με στόμφο ότι «το Ίδρυμα δεν ανήκει σε εμάς αλλά σε αυτούς», αλλά και ότι εμείς αποτελούμε «τα μη συμβατά μοσχεύματα»! Φοιτητ(ρι)ές και εργαζόμενοι/ες στη συνέχεια βρεθήκαμε μέσα στην αίθουσα, όπου μέσα σε ελάχιστα λεπτά, με εντολή του Πρύτανη εμφανίστηκαν πάνοπλες ομάδες της αστυνομίας που άρχισαν να ξυλοκοπούν και να πιάνουν κόσμο στο σωρό, ενώ στο κτήριο βρίσκονταν αναρίθμητοι επισκέπτες, μεταξύ των οποίων και πολλά μικρά παιδιά.

Συνάδελφα σπρώχτηκαν, τραβήχτηκαν με μανία, ξυλοκοπήθηκαν από την αστυνομία με τελικό αποτέλεσμα την προσαγωγή δύο ατόμων, το ένα μέλος του Σωματείου μας και του «LABour – Αγωνιστική Παρέμβαση στην Έρευνα». Φαίνεται ότι ο Πρύτανης  Ι. Χατζηγεωργίου δεν ικανοποιήθηκε από το ξύλο και τις προσαγωγές των ατόμων που εργάζονται στην έρευνα και προχώρησε σε κατάθεση μήνυσης η οποία βαραίνει τον συνάδελφο μας! Ο συνολικός απολογισμός είναι 11 συλλήψεις.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Πρύτανης του ΕΜΠ δείχνει την άψογη συνεργασία του με την ΕΛΑΣ και τη γραμμή της κυβέρνησης για τα Πανεπιστήμια. Πολύ καιρό τώρα προσπαθεί να καταστείλει κάθε μορφή πολιτικής έκφρασης στο ΕΜΠ, κλείνοντας τα κτήρια όποτε τον βολεύει, απαγορεύοντας συνελεύσεις και πολιτικές δράσεις, περνώντας πειθαρχικά φοιτητές λόγω της πολιτικής και συνδικαλιστικής τους δράσης, με την παρουσία της αστυνομίας να είναι παραπάνω από συχνή στον χώρο έξω από το κτηριακό συγκρότημα της Πατησίων.

Απέναντι σε όσους φωνάζουν ότι το Πανεπιστήμιο τους ανήκει – λες και είναι CEO εταιρείας -, εμείς φωνάζουμε πιο δυνατά ότι το Πανεπιστήμιο ανήκει στους εργαζόμενους του, στις φοιτήτριες του, στην κοινωνία. Σε όλους αυτούς που καθημερινά, κάτω από δύσκολες συνθήκες, είμαστε σε κάθε πόστο ώστε να γίνονται τα μαθήματα, τα εργαστήρια, οι επιτηρήσεις, οι διορθώσεις μαθημάτων, και φυσικά η έρευνα. Η εικόνα του κ. Πρύτανη να λέει ότι «το ΕΜΠ ανήκει σε εμάς», απευθυνόμενος μεταξύ άλλων και σε εκπροσώπους επιχειρηματικών ομίλων, όπως της Motor Oil και της ΤΕΡΝΑ, αναπαριστά με γλαφυρότητα αυτό που ο κύριος πρύτανης και η ηγεσία του Υπουργείου οραματίζονται ως το μέλλον του δημοσίου Πανεπιστημίου. Ένα επιχειρηματικό Πανεπιστήμιο που αντί να συμβάλλει στην κοινωνική πρόοδο θα εκμεταλλεύεται τη δουλειά μας για να αυξάνουν τα κέρδη τους οι επιχειρηματικοί όμιλοι και τα καρτέλ, μέσα από τεχνοβλαστούς που ο ίδιος ο κ. Χατζηγεωργίου έχει φροντίσει να ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια τα τελευταία χρόνια στο ΕΜΠ.

Την έρευνα που παράγεται στο ΕΜΠ και σε όλα τα άλλα Ιδρύματα και Ινστιτούτα της χώρας, και για την οποία τόσο περηφανεύονται οι Πρυτάνεις και οι Υπουργοί για να πάρουν τα εύσημα της «αριστείας», την παράγουμε εμείς, οι μεταπτυχιακές φοιτήτριες, οι υποψήφιοι διδάκτορες, οι μεταδιδάκτορες και το τεχνικό προσωπικό, δουλεύοντας αδιάκοπα για να προλάβουμε deadlines, με μισθούς πενιχρούς ή και ανύπαρκτους. Οι ίδιοι που η πολιτική ηγεσία και οι φίλοι της αντιμετωπίζουν ως «χομπίστες» και  «τεμπέληδες» και που τώρα αποκαλούν «μη συμβατά μοσχεύματα των Πανεπιστημίων». Απαντάμε ότι όλες/οι/α εμείς, είμαστε αυτά που παράγουμε τη γνώση και την έρευνα. Χωρίς εμάς τα Πανεπιστήμια δεν μπορούν να λειτουργήσουν και δεν μπορούν να μας φιμώσουν όσο και αν προσπαθούν!

  • Όσο η κυβέρνηση και οι Πρυτανικές Αρχές προσπαθούν να μας εκφοβίσουν με συλλήψεις και τραμπουκισμούς, τόσο εμείς θα στεκόμαστε απέναντι τους για να προασπίζουμε τα συμφέροντα και τις ανάγκες μας.
  • Όσο αυτοί φωνάζουν για αριστεία, ως μανδύα της έρευνας για τα κέρδη τους, εμείς θα φωνάζουμε για έρευνα στη βάση των αναγκών της κοινωνίας.
  • Όσο αυτοί θα φωνάζουν για ιδιωτικά Πανεπιστήμια, εμείς θα φωνάζουμε πιο δυνατά για Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία και για αυξήσεις στην κρατική χρηματοδότηση για την Παιδεία και την Έρευνα.
  • Όσο αυτοί θα φωνάζουν την αστυνομία για να καταστέλλει τους φοιτητές και τους ερευνητές, εμείς θα φωνάζουμε να σταματήσουν οι ερευνητικές συνεργασίες με τον στρατό και για Λευτεριά στην Παλαιστίνη.
  • Όσο αυτοί μας θέλουν απλήρωτους/ες/α και ανασφάλιστους/ες/α, εμείς θα διεκδικούμε Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.