Συμμετοχή στη κλαδική απεργία στη Έρευνα στις 14 Μάη!

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, συνεχίζοντας το έργο των προκατόχων της, μετατρέπει για άλλη μία φορά τους συμβασιούχους εργαζόμενους του κλάδου της Έρευνας σε όμηρους της ανασφάλειάς τους. Τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση όσο και η παρούσα μετά πανηγυρισμών ανακοίνωναν τον διορισμό μόνιμων υπαλλήλων μετά από 13 ολόκληρα χρόνια στα Ερευνητικά Κέντρα. Προφανώς ακόμα και αυτή η εξαγγελία απείχε παρασάγκας από τις πραγματικές πάγιες και διαρκείς ανάγκες των κέντρων και προοριζόταν για ένα πολύ μικρό ποσοστό συναδέλφων και συναδελφισσών σε σχέση με τον ωκεανό της επισφαλούς εργασίας που κυριαρχεί στο κλάδο. Εν τούτοις, ακόμα και αυτές τις πενιχρές παροχές που εξήγγειλαν αποδείχθηκε πως δεν ήταν τίποτα περισσότερο από επικοινωνιακό τρικ.

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών οδηγούν σε ναυάγιο της προκήρυξης μέρος αυτών των θέσεων, το οποίο έρχεται να προστεθεί στο ήδη ναρκοθετημένο πεδίο που διαμορφώνει η κυβέρνηση και η ΕΕ στα εργατικά δικαιώματα τόσο συνολικά όσο και ειδικά στο κλάδο της έρευνας. Όλες οι προηγούμενες εξαγγελίες δεν ήταν τίποτα περισσότερο από επικοινωνιακοί μανδύες για να χρυσώσουν το χάπι της παγίωσης της απλήρωτης υπερεργασίας, του ελαστικού ωραρίου και εν γένει των αντεργατικών μέτρων που νομοθετεί η παρούσα κυβέρνηση. Αποτελεί ειδικότερα για τον κλάδο ένα ακόμα λιθαράκι στη παγίωση της επισφαλούς, ανασφάλιστης εργασίας. Απαραίτητο συμπλήρωμα είναι ο νόμος του υπουργείου Εσωτερικών που εντάσσει πλέον και στα Ερευνητικά Κέντρα τη διαδικασία του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη συμβασιούχων εργαζόμενων. Κατά κανόνα πρόκειται για εργαζόμενους που εργάζονται εδώ και αρκετά χρόνια στα Ερευνητικά Κέντρα καλύπτοντας πάγιες ανάγκες των κέντρων και οι οποίοι στερούνται το αναφαίρετο δικαίωμά τους στη σταθερή εργασία.

Μόνη λύση στις εργασιακές συνθήκες του κλάδου μπορεί να είναι η αύξηση τηςκρατικής χρηματοδότησης όλων των ερευνητικών κέντρων με βάση τις ανάγκες τους για τη διεξαγωγή έρευνας για το κοινωνικό σύνολο, ανεξάρτητη από προγράμματα. Διεκδικούμε εδώ και τώρα μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη,μείωση του εργάσιμου χρόνου και αύξηση των αποδοχών μας. Να σταματήσει η ομηρία της επισφαλούς εργασίας. Να καταργηθεί ο ΑΣΕΠ.

Όλες και όλοι αύριο στις 12:30 στο Υπουργείο Εσωτερικών (Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας 15).

LABour– Αγωνιστική Παρέμβαση στην Έρευνα