Γιατί ΔΕΝ δουλεύουμε τσάμπα

Πρόσφατα αναδείξαμε την προκήρυξη θέσεων Διδακτόρων για άμισθη παροχή επικουρικού διδακτικού έργου από την Κοσμητεία της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ. Θεωρούμε εξαιρετικά προκλητική αυτή την κίνηση από πλευράς Κοσμητείας, η οποία αναζητεί «εθελοντές» για να καλύψει πάγιες ανάγκες της Σχολής. Η προκήρυξη συνοδεύεται από τη διευκρίνιση πως η πρόσκληση απευθύνεται σε μεταδιδάκτορες που ήδη απασχολούνται στο ΕΜΠ και αμείβονται στα πλαίσια ερευνητικών προγραμμάτων.

Μήπως όμως υπερβάλλουμε;

Ας προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στα “επιχειρήματα” που ακούστηκαν από τη στιγμή της καταγγελίας.

1. Το πανεπιστήμιο δεν έχει καθηγητές και μόνιμο διδακτικό προσωπικό.
2. Το πανεπιστήμιο δεν έχει λεφτά να πληρώσει για το επικουρικό διδακτικό έργο.
3. Δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο για ιδιωτική χρηματοδότηση του διδακτικού έργου.
4. Οι μεταδιδάκτορες πληρώνονται από ερευνητικά προγράμματα αρκετά παραπάνω από τον κατώτατο μισθό, δεν χρειάζεται να πληρωθούν για το επικουρικό
5. Οι μεταδιδάκτορες θα αποκτήσουν διδακτική εμπειρία στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
6. Τα ερευνητικά προγράμματα έχουν deadlines και όχι στάνταρ ωράριο, άρα περισσεύει χρόνος για επικουρικό

Απαιτούμε να κατέβει εδώ και τώρα η κατάπτυστη προκήρυξη. Κανείς – Καμία να μην υποβάλλει αίτηση!

Επειδή δεν θέλουμε να δουλεύουμε τσάμπα. Επειδή δεν φταίμε για την κρίση, την απάντηση σ’ αυτήν (λέγε με μνημόνια) και την υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων.
• Επειδή το κατά πόσο κάποιος πληρώνεται αρκετά ή όχι κρίνεται με βάση το πόσο κοστίζει το να ζεις και όχι με το αν ο νόμος λέει πως μπορείς να ζεις με λιγότερα.
• Επειδή απαιτούμε να δουλεύουμε για αυτά που προβλέπει η σύμβασή μας και για τα οποία πληρωνόμαστε. Ή μήπως θα έπρεπε όλοι να δουλεύουν και λίγο εθελοντικά για τους εργοδότες τους;
• Επειδή το να είσαι μεταδιδάκτορας, όπως και το να είσαι υποψήφιος διδάκτορας, σημαίνει πως δεν έχεις ωράριο-δουλεύεις όσο αντέχεις χωρίς να κοιμηθείς στον πάγκο ή τον υπολογιστή σου.
• Επειδή σου τάζουν διδακτική εμπειρία και στην πραγματικότητα απλά ψάχνουν ένα νομικό παράθυρο για να δουλέψεις δωρεάν.
• Επειδή η καλύτερη εναλλακτική που δίνουν μετά την υποστήριξη είναι θέση ωφελούμενου δούλου μέσω ΕΣΠΑ για την απόκτηση ακαδημαϊκής διδακτικής εμπειρίας με 334 ευρώ το μήνα ως Πανεπιστημιακός Υπότροφος!
Επειδή δεν θέλουμε ούτε τα όσα ερευνούμε ούτε τα όσα διδάσκουμε ή διδασκόμαστε να είναι ευγενική χορηγία του οποιουδήποτε. Δεν θέλουμε έρευνα για το ΝΑΤΟ και την αναβάθμιση της πολεμικής μηχανής . Ούτε για τις φαρμακευτικές που αναρωτιούνται αν είναι οικονομικά βιώσιμο το να θεραπεύονται πλήρως οι ασθενείς.
• Επειδή για εμάς η λύση είναι οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών των πανεπιστημίων.
Θέλουμε μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με μισθό και δικαιώματα. Όχι στην απλήρωτη, εκ περιτροπής, ανασφάλιστη εργασία χωρίς ωράριο, μέσα κι έξω από Πανεπιστήμια και Ερευνητικά κέντρα.