Κινητοποίηση στις 4 Απρίλη στη ΓΓΕΤ

Δημόσιοι φορείς, πολιτικά κόμματα, πλήθος αναλυτών σπεύδουν να μας πείσουν για το ότι η έρευνα είναι βασική προυπόθεση για την ανάπτυξη της χώρας. Αυτό που φαίνεται πως ξεχνούν είναι οι συνθήκες εργασίας όσων καλούνται να δουλέψουν στον κλάδο.

Την Πέμπτη 4 Απριλίου στις 10.30, στηρίζουμε κι εμείς την κινητοποίηση στη ΓΓΕΤ για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα δημόσια ερευνητικά κεντρα, ενάντια στις ελαστικές σχέσεις εργασίας και το καθεστώς ελεύθερου επαγγελματία που κυριαρχεί στον χώρο της έρευνας.

Δεν μας αρκεί αυτό. Οργανωνόμαστε στους χώρους μας μέσα από συλλόγους, σωματεία ή φτιάχνοντας επιτροπές, συντονιζόμαστε με όλο το αγωνιστικό δυναμικό του κλάδου με ορίζοντα την ίδρυση κλαδικού σωματείου που θα καλύπτει όλους τους ελαστικά εργαζόμενους στην έρευνα και μαζί με τους ελαστικά εργαζόμενους άλλων κλάδων χτίζουμε συντονισμούς, με κοινά αιτήματα και μέσα στο εργατικό κίνημα!

Αναδημοσιεύουμε το κάλεσμα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Ερευνητικών Κέντρων-Ιδρυμάτων.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αναγγελία κινητοποίησης και στάσης εργασίας για το θέμα των προσλήψεων

Την τελευταία εικοσαετία, και ιδιαίτερα τα χρόνια της κρίσης, τα δημόσια ερευνητικά κέντρα της χώρας υφίστανται την πραγματικότητα της αποψίλωσής τους από το ανθρώπινο δυναμικό τους και την οριακή για τη λειτουργία τους στελέχωση με προσωπικό το οποίο εργάζεται με την επισφάλεια του εργασιακού καθεστώτος είτε του ελεύθερου επαγγελματία (μπλοκάκι) είτε του εργαζόμενου με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου. Οι εργαζόμενοι αυτοί και ιδιαίτερα οι συμβασιούχοι με διαδοχικές συμβάσεις που αθροίζουν πολλά έτη είναι «όμηροι» των εκάστοτε εχόντων την εξουσία να καθορίζουν το εργασιακό τους παρόν και να κρίνουν τη μελλοντική αναγκαιότητα της εργασιακής τους προσφοράς.

Η ΠΟΕΚΚ-Ι, εκπροσωπώντας τους εργαζόμενους του ΕΛΚΕΘΕ, του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, του Αστεροσκοπείου και του ΕΚΚΕ, καταγγέλλει για ακόμη μία φορά την ύπαρξη των ελαστικών μορφών εργασίας στα Ερευνητικά Κέντρα δημοσίου δικαίου και ζητά να προχωρήσει το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων στην πολιτική της επαρκούς στελέχωσης των ερευνητικών και διοικητικών δομών των Κέντρων, δομών που σήμερα καλούνται να ανταποκριθούν στο νέο διεθνοποιημένο ανταγωνιστικό ερευνητικό περιβάλλον.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, η ΠΟΕΚΚ-Ι αποφάσισε να προχωρήσει σε στάση εργασίας την Πέμπτη 4 Απριλίου 2019 από τις 10.00 π.μ. έως τη λήξη του ωραρίου και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10.30 π.μ. έξω από το κτήριο όπου στεγάζεται η  Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας διεκδικώντας:

Ø  να επισπευστούν οι διαδικασίες οι σχετικές με τις προαναγγελθείσες προσλήψεις με τήρηση χρονοδιαγράμματος προκειμένου η όλη διαδικασία των προκηρύξεων να ολοκληρωθεί στο ερχόμενο δίμηνο, και

Ø  να δεσμευτεί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για την προκήρυξη τουλάχιστον διπλάσιου αριθμού προσλήψεων για τον επόμενο χρόνο με αντίστοιχη πρόβλεψη στους προϋπολογισμούς των Κέντρων.

Καλούμε τους πρωτοβάθμιους Συλλόγους του ΕΛΚΕΘΕ, του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, του Αστεροσκοπείου και του ΕΚΚΕ, την  ΕΕΕ, την ΠΟΣΕΕΙΙΔ, κάθε μέλος της κοινότητας των εργαζομένων στα Ερευνητικά Κέντρα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου στην προγραμματισμένη κινητοποίηση της 4ης Απριλίου 2019 στις 10.30 στη ΓΓΕΤ.