Απόφαση ΔΣ Συλλόγου Μετ. Σπουδ. (ΥΔ) ΕΜΠ – Κινητοποίηση Τρίτη 23/7 μέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου για το άσυλο

7 December 2018, students protest in Tirana – Igli llubani/Shutterstock

Mπορεί να έχουν περάσει μόλις λίγες μέρες από την ανάληψη της κυβέρνησης από τη ΝΔ, και αυτή ήδη εμφανίζεται αρκετά βιαστική να ξεδιπλώσει την αντιδραστική ατζέντα της. Ήδη το πρώτο νομοσχέδιο – που θέλει να καταθέσει μετά τις προγραμματικές δηλώσεις στις 22/23 Ιουλίου – η κυβέρνηση της ΝΔ περιλαμβάνει και την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Φυσικά, δεν είναι τυχαία και η συγκυρία που θέλει να κάνει αυτό το βήμα, με τις σχολές κλειστές και τους φοιτητικούς συλλόγους ανενεργούς λόγω καλοκαιριού.

Βέβαια, είναι οι ίδιοι άνθρωποι που αθωώνουν τους βαρόνους των ναρκωτικών για την εγκληματική διακίνηση του «θανάτου» έξω από τις σχολές. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που βλέπουν τη «λύση» του προβλήματος στις επιχειρήσεις-σκούπα των ΜΑΤ, για να στοιβάζουν τους τοξικοεξαρτημένους και για να μεταφέρουν τις πιάτσες του θανάτου αλλού. Είναι οι ίδιοι που δίνουν ασυλία στην διαπλοκή του κράτους και του παρακράτους με τα κυκλώματα ναρκωτικών και κάνουν «τα στραβά μάτια» μπροστά στη στοχευμένη μεταφορά της πιάτσας των ναρκωτικών έξω από τις σχολές. Είναι οι ίδιοι που από τη μία απολύουν τους φύλακες, αφήνοντας τις σχολές απροστάτευτες και από την άλλη προσλαμβάνουν με «χρυσές» συμβάσεις δουλεμπορικές εταιρίες security. Είναι οι ίδιοι που όταν οι φοιτητές διεκδικούν αύξηση της χρηματοδότησης για την Παιδεία, αυτοί σηκώνουν τα χέρια ψηλά ενώ παράλληλα τσεπώνουν κονδύλια για μεγάλα ερευνητικά προγράμματα.

Στην πραγματικότητα, ο στόχος τους δεν είναι ούτε η υπεράσπιση της ακαδημαϊκής ελευθερίας ούτε η ασφάλεια των φοιτητών. Θέλουν την κατάργηση του ασύλου για να θωρακιστούν απέναντι στους αγώνες των φοιτητών και των εργαζομένων στα πανεπιστήμια και να επιβάλλουν ανενόχλητοι τις αντιδραστικές αλλαγές στην εκπαίδευση, με κατεύθυνση να φτιάξουν ένα πανεπιστήμιο για λίγους και εκλεκτούς. Για να επιβάλλουν δίδακτρα και να συνεχίσουν την υποχρηματοδότηση, οδηγώντας τις βασικές σπουδές σε μαρασμό. Για να κάνουν τα πτυχία κουρελόχαρτα και τους απόφοιτους φτηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό. Στη θέση του ασύλου των αγώνων, θέλουν να εγκαθιδρύσουν ένα άσυλο των επιχειρήσεων, που θα εκμεταλλεύονται την έρευνα του δημόσιου πανεπιστημίου και θα δίνουν ψίχουλα στους ερευνητές. Για να μετατρέψουν πλήρως την έρευνα σε εμπόρευμα ή ακόμα και σε εργαλείο για δολοφονικούς οργανισμούς όπως το ΝΑΤΟ (π.χ. πρόγραμμα Ranger στο ΕΜΠ), να σαρώσουν τα δικαιώματα μας στη δουλειά και να μας έχουν φθηνούς και πειθήνιους. Ένα άσυλο των εργολάβων που θα αναλαμβάνουν όλο και περισσότερο διοικητικές λειτουργίες στα πανεπιστήμια. Ένα άσυλο των καθηγητάδων που θα στήνουν spin-offs μέσα στα ιδρύματα χρησιμοποιώντας υλικά και πόρους του δημοσίου πανεπιστημίου.  Σκοπεύουν να εξασφαλίσουν τα κέρδη όλων αυτών που λεηλατούν το δημόσιο πανεπιστήμιο με τις πλάτες των ΜΑΤ και της ομάδας Δέλτα.

Μπορεί η ΝΔ πλέον να έχει τα ηνία αυτής της ενορχηστρωμένης εκστρατείας, δε ξεχνάμε όμως και τις ευθύνες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Πρώην υπουργοί και στελέχη του, μιλούν για ευκαιρία για την αριστερά να πάρει την ευθύνη για την κατάργηση του ασύλου. Αλλά και η κυβερνητική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ είχε δώσει δείγματα γραφής για το συγκεκριμένο ζήτημα  αφού η λεγόμενη «επιτροπή Παρασκευόπουλου» και το πόρισμά της δημιουργούν σκόπιμες και επικίνδυνες συγχύσεις. Οι μικροκλοπές και η διακίνηση ναρκωτικών ταυτίζονται με τις συνελεύσεις και τις διεκδικήσεις των φοιτητών και συγχωνεύονται όλα μαζί γύρω από τον όρο «παραβατικές συμπεριφορές». Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι πολιτικές του δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο επέμβασης των αρχών για την αντιμετώπιση όλου αυτού του συνόλου. Ταυτόχρονα, ο ΣΥΡΙΖΑ, αντιμετώπισε το κίνημα με αλλεπάλληλες επιθέσεις των ΜΑΤ σε εστιακούς φοιτητές, τις επιθέσεις σε εκπαιδευτικούς και φοιτητές με δύο φοιτητές μάλιστα να δικάζονται ακόμα με ανυπόστατες κατηγορίες επειδή τόλμησαν να αντισταθούν στη συμμετοχή της χώρας μας στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία.

Εμείς από τη μεριά μας ως υποψήφιοι διδάκτορες του ΕΜΠ, είμαστε απέναντι σε οποιαδήποτε κυβέρνηση υπονομεύει τους αγώνες και τις διεκδικήσεις των εργαζόμενων και της νεολαίας. Υπερασπιζόμαστε το πανεπιστημιακό άσυλο και την δυνατότητα έκφρασης της πολιτικής εντός των πανεπιστημίων.

Αποφασίζουμε κινητοποίηση του Συλλόγου μας, μαζί με τους Φοιτητικούς Συλλόγους, την Τρίτη 23/7, μέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου για το άσυλο, με προσυγκέντρωση στα Προπύλαια.