Μπορείς να προστατευτείς από την απόλυση στην Έρευνα;

Να πάρουν πίσω την απόλυση του συναδέλφου στο ΕΚΕΤΑ!

Η μη ανανέωση των συμβάσεων είναι η πιο συχνή αιτία απόλυσης σύμφωνα με το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Αυτή ακριβώς είναι και η περίπτωση του συναδέλφου συμβασιούχου ερευνητή στο ΕΚΕΤΑ (Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης) Αθήνας, όπου χωρίς καμία προειδοποίηση του ανακοίνωσαν πως δεν θα του ανανεώσουν τη σύμβαση. Αν και ποτέ δεν του είχαν κάνει κάποια παρατήρηση παλιότερα, η εργοδοσία ισχυρίζεται πως ο συνάδελφος ήταν «αφηρημένος» στο παρελθόν. Πραγματική αιτία ήταν η αγωνιστική στάση του συναδέλφου, όπως και άλλων εργαζομένων στο ΕΚΕΤΑ, απέναντι στις αυταρχικές μεθόδους αξιολόγησης των προϊσταμένων, με εβδομαδιαία, βαθμολογούμενα report. Αυτή η απόλυση έρχεται μόλις δύο μήνες μετά την προηγούμενη απόλυση συναδέλφισσας στο ΕΚΕΤΑ, με τον ίδιο τρόπο.

Τελικά, αυτή είναι η άλλη πλευρά της επισφάλειας στην έρευνα και γιατί προτιμούν αυτή τη μορφή ελαστικής εργασίας αντί να προκηρύσσουν μόνιμες θέσεις: συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, «μπλοκάκηδες» και υπότροφοι, που μπορούν να απολυθούν ανά πάσα στιγμή, κατά το δοκούν των προϊσταμένων. Οι εκδικητικές απολύσεις και η μη ανανέωση συμβάσεων, είναι συνηθισμένο φαινόμενο για κάθε συνάδελφο και συναδέλφισσα που αγωνίζεται. Χωρίς Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που να μας καλύπτει και να αναγνωρίζει την εξαρτημένη σχέση εργασίας που έχουμε, μπορούν να μας διώξουν όποτε θέλουν ή τηρώντας τα «προσχήματα» όταν τελειώσει το έργο μας, δεν δικαιούμαστε άδειες, ωράριο, επιδόματα κύησης και λοχείας, δώρα και σε πολλές περιπτώσεις ασφάλιση.

Απάντησή μας στα καθημερινά προβλήματα του κλάδου και στις εργοδοτικές αυθαιρεσίες είναι η οργάνωση στους χώρους μας μέσα από συλλόγους, σωματεία και η δημιουργία επιτροπών αγώνα. Η ίδρυση κλαδικού σωματείου που θα καλύπτει όλους τους ελαστικά εργαζόμενους στην έρευνα και θα διεκδικήσει Συλλογική Σύμβαση Εργασίας είναι για μας μονόδρομος!

Απαιτούμε την ακύρωση της απόλυσης του συναδέλφου στο ΕΚΕΤΑ.

Να ανανεωθεί τώρα η σύμβασή του!

  • Αύξηση της χρηματοδότησης για παιδεία-έρευνα. Εδώ και τώρα προσλήψεις σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα. Κανείς συμβασιούχος να μην αντικαθιστά εργασία μόνιμου προσωπικού.
  • Κατάργηση του Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών και όλων των μορφών ελαστικής εργασίας (Υποτροφίες, Απόδειξη Δαπάνης κ.α. ) και αντικατάστασή τους με συμβάσεις εργασίας.
  • Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για όλους/ες τους/τις εργαζόμενους/ες στην έρευνα, με αυξήσεις στους μισθούς.
  • Κανείς ανασφάλιστος! Τα ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα να φροντίζουν για την ασφάλιση όλων των εργαζόμενων.
  • Μείωση των ωρών εργασίας, συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες.
  • Καμία απόλυση εγκύου, άδειες εγκυμοσύνης και λοχείας ανεξάρτητα απ’ τη μορφή απασχόλησης.
  • Όχι στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, να καταργηθεί ο Νόμος Κατρούγκαλου.