Να γίνει το σωματείο υπόθεση όλων μας!

Μετά την μαζική πρώτη εγγραφή μελών του Σωματείου μας (~650 μέλη πανελλαδικά) και την εξίσου σημαντική συμμετοχή στη πρώτη του εκλογική διαδικασία (~400 μέλη πανελλαδικά), η επόμενη μέρα του ξημερώνει. Εμείς, ως Labour – Αγωνιστική Παρέμβαση στην έρευνα, επιδιώκουμε το Σωματείο να λειτουργεί  ως ένας ζωντανός οργανισμός, με ισότιμη συμμετοχή όλων των συναδέλφων και συναδελφισσών στις Γενικές Συνελεύσεις, οι οποίες επιδιώκουμε να αποτελούν το βασικό μέσο άσκησης πολιτικής και λήψης αποφάσεων.

Ακριβώς για αυτό το λόγο καλούμε κάθε συνάδελφο/ισσα που είναι μέλος του Σωματείου μας, αλλά και όσους/ες δεν έχουν εγγραφεί να ενταχθούν στο σωματείο και να συμμετέχουν στη Γενική Συνέλευση ενεργά! Nα πάρουν το λόγο, να καταθέσουν τις απόψεις τους, να μεταφέρουν την εμπειρία από το χώρο εργασίας τους, να εκφράσουν τους προβληματισμούς και, εν τέλει, να αποφασίσουμε συλλογικά την περαιτέρω δράση μας. Αυτό το οποίο επιδιώκουμε ως πολιτική συλλογικότητα είναι το Σωματείο να αποτελέσει  χρήσιμο εργαλείο για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας και ασπίδα απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Αρνούμαστε να επιτρέψουμε στην γραφειοκρατία του συνδικαλισμού τύπου ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ να αποφασίζει ερήμην μας για τις τύχες μας.  Ο συνδικαλισμός μπορεί και πρέπει να γίνει επικίνδυνος ξανά!

Αναμφίβολα, βρισκόμαστε εν μέσω συνεχόμενων εξελίξεων που επιβαρύνουν κάθε πτυχή της ζωής μας. Πρώτα και κύρια τα αλλεπάλληλα κύματα της πανδημίας και η τραγική αντιμετώπισή τους από την κυβέρνηση. Εδώ και δύο χρόνια έχει γίνει πέρα για πέρα σαφές από την κυβέρνηση πως ο μόνος τρόπος περιορισμού της πανδημίας είναι το ολικό ή μερικό lockdown και η εν γένει περιστολή ελευθεριών. Για τα πάντα φταίει ατομικά ο κάθε πολίτης αλλά ποτέ το κράτος που διακυρήττει ότι το υπάρχον ΕΣΥ αρκεί, τι και αν καθημερινά μετράμε εκατοντάδες νεκρούς, την ίδια στιγμή που δεν υπάρχει καμία μέριμνα για πρόσληψη υγειονομικού προσωπικού, αύξηση δρομολογίων στα ΜΜΜ κλπ. Ίδια ακριβώς είναι η αντιμετώπιση και σε όλα τα ισχυρά φυσικά φαινόμενα (φωτιές, πλημμύρες, χιόνια) που έπληξαν τη χώρα τον τελευταίο χρόνο. Και ενώ οι ελλείψεις σε βασικές παροχές προστασίας μας (καναντερ, εκχιονιστικά κλπ.) είναι κάτι παραπάνω από προφανής, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θεώρησαν πως το πρώτο που έχει ανάγκη ο τόπος είναι η αγορά πανάκριβων μεταχειρισμένων μαχητικών αεροπλάνων. Την ίδια ώρα που η αστυνομία υπερεξοπλίζεται διαρκώς σε έμψυχο δυναμικό αλλά και σε υλικοτεχνική υποδομή, οι χρόνια εποχικοί πυροσβέστες ψεκάζονται με χημικά. Όσο εμείς δουλεύουμε με πλήρης ελαστικές συνθήκες, η Κυβέρνηση δίνει 30εκ. ευρώ για την πρόσληψη της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας (!). Οι προτεραιότητες είναι προφανείς.

Εντωμεταξύ,ο ν. Χατζηδάκη οδεύει ακάθεκτος στην εφαρμογή του, δυσχεραίνοντας διαρκώς του όρους εργασίας για τους/ις εργαζόμενου/ες στον κλάδο της έρευνας που βιώνουν ήδη μια απορρυθμισμένη εργασιακή πραγματικότητα. Οι απαράδεκτες εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στον κλάδο της έρευνας, με την ανασφάλιστη εργασία να τείνει να γίνει ο κανόνας, την αμισθί εργασία γίνεται κανονικότητα με διάφορους μανδύες εκπαιδευτικής υποχρέωσης, τα μη καθορισμένα ωράρια και την καθολικά υποαμειβόμενη εργασία είναι το ιδανικό έδαφος για οποιαδήποτε εταιρεία προκειμένου να εκμεταλλευτεί αυτό το φτηνό εργατικό δυναμικό υψηλών προδιαγραφών και εξειδίκευσης με το χαμηλότερο δυνατό κόστος για την ίδια για εργασία.. Η πρόσφατη συμφωνία ΕΜΠ – Δημόκριτου – ΣΕΒ είναι ενδεικτικό παράδειγμα του οράματος τους για την Έρευνα & Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Οι εργαζόμενες/οι/α στα ΑΕΙ και τα Ερευνητικά Κέντρα προορίζονται να γίνουν το φθηνό και ευέλικτο R&D τμήμα των μεγάλων εταιρειών. Σε αυτή τη νέα κανονικότητα που μας ετοιμάζουν δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι οι μόνοι/ες που μπορούν να την ανατρέψουν είναι οι ίδιοι/ες εργαζόμενοι/ες. Δεν εναποθέτουμε καμία ελπίδα σε καμία κυβέρνηση ότι θα αλλάξει τους όρους εργασίας μας και θα ανακόψει τον στεγνά, τεχνοκρατικά κερδοφόρο χαρακτήρα της έρευνας. Ούτε από την άλλη θεωρούμε πως οι διοικήσεις των Ιδρυμάτων θα είναι αυτές που θα βάλουν τους/ις εργαζόμενους/ες πρώτους/ες στο κάδρο. Ό,τι έχουμε είμαστε εμείς!

Όλες και όλοι στη Γενική Συνέλευση του Σωματείου στις 12 Φεβρουαρίου 2022, 12:00, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο (Αμφιθέατρο Σίδερη)