IKY: Φτωχοί φάτε παντεσπάνι

Ένα δημοσίευμα των τελευταίων ημερών καταδεικνύει τη χείριστη σχέση που έχει το ΙΚΥ με την κατάσταση των ανθρώπων που απαρτίζουν την ακαδημαϊκή κοινότητα. Όπως σημείωσε το ενημερωτικό site alfavita [1], οι τελευταίες υποτροφίες ΙΚΥ-ΕΚΟ [2] που στοχεύουν σε “Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες’ άλλαξαν (σιωπηρά) τους όρους τους και μπαίνουν και αυτές σε κατεύθυνση Αριστείας. Στην νέα προκήρυξη δε παίζει κανένα ρόλο η συμμετοχή σε διάφορες κοινωνικές ομάδες στη μοριοδότηση των υποψηφίων, αλλά μόνο οι ακαδημαϊκές επιδόσεις τους. Μάλιστα σε δεύτερη φάση, με διορθωτική πράξη, δεκαπλασιάζουν ουσιαστικά την βαρύτητα της βαθμολογίας καθιστώντας την σχεδόν μοναδικό κριτήριο.

Είναι προφανές ότι οι «Άριστοι» του ΙΚΥ δεν έχουν καμία αντίληψη του τι σημαίνει να σπουδάζεις με «κατά κεφαλήν εισόδημα κάτω των 7.000», να ζεις με «αναπηρία άνω του 50% και εισόδημα μικρότερο των 9.000» κ.ο.κ. Κανένας από τους ιθύνοντες αυτής της κυβέρνησης δεν μπήκε στη διαδικασία να διαλέξει ανάμεσα σε θέρμανση, φαΐ ή ηλεκτρικό ή δεν κατανοεί την ανάγκη των φοιτητών να στηρίζουν τις οικογένειές τους με ό,τι αυτό συνεπάγετε σα δυσκολία στις σπουδές τους. Φαίνεται πως δεν έχει ούτε στοιχειώδη επαφή με τη πραγματικότητα χιλιάδων φοιτητών και εργαζόμενων της ακαδημαϊκής κοινότητας και συνειδητά επιλέγει να τους εξωθεί στην αλληλοφαγία της ανταγωνιστικότητας. Στο απόγειο της εξοργιστικής υπεροψίας τους για τους κοινωνικά απόκληρους, εν μέσω μιας υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, απαιτούν από τους υπότροφους να παραιτηθούν και να επιστρέψουν το όποιο στεγαστικό τους επίδομα.

Αυτές οι προκηρύξεις αποτελούν ντροπή για το ΙΚΥ, όμως δυστυχώς δεν αποτελούν έκπληξη. Στην ακαδημαϊκή κοινότητα της χώρας η Αριστεία γίνεται παντιέρα και εργαζομενοι/ες-φοιτητές/τριες οδηγούνται στα όρια του βιοπορισμού. Οι εργασιακές σχέσεις είναι άθλιες, ενώ συχνά δεν αναγνωρίζονται καν! Εργαζόμενοι που δεν έχουν κανένα ένσημο και καμία κάλυψη, κανένα εργασιακό δικαίωμα, με τις υπερωρίες να είναι κανόνας, τα Σαββατοκύριακα άγνωστες λέξεις, και οι συναδέλφισσες σε εγκυμοσύνη χωρίς καμία κάλυψη. Ένας μηχανισμός που δουλεύει ρολόι στο να ξεζουμίζει ανθρώπους και μια επηρμένη εξουσία που τους θεωρεί ‘άεργους τεμπέλιδες’. Αυτόν τον μηχανισμό ενισχύει το ΙΚΥ και τα προγράμματα ΕΛΙΔΕΚ όταν προωθούν τις ανταποδοτικές υποτροφίες (και στις νέες τους προκηρύξεις [3-4]), όταν δεν αναγνωρίζουν εργασιακές σχέσεις στα ερευνητικά κέντρα ή που όταν τις αναγνωρίζουν αυτές είναι κενό γράμμα.

Είναι πλέον καθαρό, ΙΚΥ, ΕΛΙΔΕΚ, Υπ. Παιδείας, Υπ. Ανάπτυξης και Κυβέρνηση δεν ιδρώνουν με την κατάσταση που αντιμετωπίζουμε ως ερευνητές και εργαζόμενοι. Στήνουν με επιμονή έναν σκληρό μηχανισμό με μονοστοχιά την σύνδεση της Ακαδημαϊκής Κοινότητας με την αγορά και παραπέτασμα την καραμέλα της «Αριστείας». Εμείς, ως μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, κινούμαστε εκ διαμέτρου αντίθετα. Με την ίδρυση του Σωματείου μας κάναμε το πρώτο βήμα να χτίσουμε μια κοινότητα που θα έχει ως σκοπό την επιστήμη, αλλά θα έχει ως πρώτο και τελευταίο στόχο τον άνθρωπο. Σύντομα θα προχωρήσουμε κι άλλο, μαζί με αυτά τους συναδέλφους/ισσες, τους φοιτητές/τριες και όποιο άλλο κομμάτι βλέπει τον εαυτό του σε αυτό το δρόμο.

[1] https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/369647_analgisia-ariston-oi-ypotrofies-gia-eypatheis-foitites-eginan-ypotrofies?fbclid=IwAR0aB75zSsZZbVZ_aH_zMei9g8FIT-Q14sv8tUpnPMxJlBRDVJc4US_TM68
[2] https://www.iky.gr/el/upotrofies-gr/proptixiako-gr/ypotrofies-eko/eko-2019-2020
[3] https://www.iky.gr/el/anakoinoseis/item/3812-1-02-02-2022-pro-anakoinosi-programmatos-xorigisis-ypotrofion-iky-se-ypopsifious-didaktores-aei-tis-elladas
[4] https://www.elidek.gr/call/4i-prokiryxi-ypotrofion-el-id-e-k-gia-ypopsifioys-es-didaktores/