ΕΚΠΑ: Νέα χρονιά με απολύσεις και χωρίς καθαριότητα το μεγαλύτερο ΑΕΙ της χώρας

Με την νέα χρονιά, το ΕΚΠΑ μένει αιφνιδιαστικά χωρίς καθαριότητα εν μέσω έναρξης μαθημάτων και επικείμενης εξεταστικής, καθώς η σύμβαση με τον εργολάβο που ανέλαβε το έργο το καλοκαίρι, έληξε 31/12. Το αποτέλεσμα είναι να έχουν μείνει χωρίς δουλειά από 1/1/2024 όλες/οι οι εργαζόμενες/οι που απασχολούνταν στην καθαριότητα του ΕΚΠΑ, χωρίς καμία πρότερη ενημέρωση από πλευράς εργολάβου ή Πρυτανείας για τη μη ανανέωση των συμβάσεων τους.

Οι Πρυτανικές αρχές προφανώς δε θεώρησαν πρώτης προτεραιότητας ζήτημα την καθαριότητα του ιδρύματος και τις συμβάσεις δεκάδων εργαζόμενων, αφήνοντας τη σύμβαση να λήξει χωρίς ούτε καν να δοθεί παράταση στον τωρινό εργολάβο όπως είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις. Δυστυχώς δεν μας εκπλήσσει αυτή η πρακτική καθώς τα τελευταία χρόνια συντελείται η σταθερή υποβάθμιση του Δημόσιου Πανεπιστημίου μέσω της διαρκούς υποχρηματοδότησης και ιδιωτικοποίησης των λειτουργιών του. Στο ίδιο κάδρο έρχεται και το νέο νομοσχέδιο που προβλέπει την ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων επιχειρώντας να απαξιώσει περαιτέρω την Δημόσια Δωρεάν Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και τελικά να τη μετατρέψει από ένα αγαθό σε ένα προϊόν για περαιτέρω κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Η ανάθεση πάγιων αναγκών των Πανεπιστημίων, όπως η καθαριότητα και η φύλαξη σε μεγάλες εργολαβικές εταιρείες, σημαίνει μεγαλύτερο κόστος για το Πανεπιστήμιο και απαράδεκτοι όροι εργασίας. Οι χαμηλοί μισθοί, οι απλήρωτες υπερωρίες, οι απολύσεις, η καθυστέρηση μισθοδοσίας, η έλλειψη μέτρων προστασίας ορίζουν το πλαίσιο «συνεργασίας» με τον εργολάβο. Πρόκειται για μία πολιτική που διαλύει τα εργασιακά δικαιώματα κα επισφραγίζει τις συνθήκες «δουλείας» που βιώνουν εκατοντάδες εργαζόμενοι προς όφελος του κεφαλαίου. Πρόκειται για μία πολιτική που ξεπουλάει το δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο σε ιδιώτες και χειροτερεύει τους όρους εργασίας σε αυτό. Κυβέρνηση και πρυτάνεις προωθούν την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων σε όλα τα επίπεδα.

Η καθαριότητα του Πανεπιστημίου δε μπορεί να ανατίθεται σε εργολάβους ούτε να υπόκειται στην διάθεση της κάθε Πρυτανικής Αρχής για την παράταση της εργολαβίας ή την προκήρυξη διαγωνισμών εγκαίρως. Τα Πανεπιστήμια χρειάζονται μόνιμο προσωπικό που θα καλύπτει τις πάγιες ανάγκες τους όπως είναι η καθαριότητα, η φύλαξη, το εκπαιδευτικό και το ερευνητικό έργο. Να βάλουμε φρένο στην υποβάθμιση των Πανεπιστημίων και να διεκδικήσουμε μια πλήρως Δημόσια και Δωρεάν Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στις υπηρεσίες των αναγκών της κοινωνίας και όχι των επιχειρηματικών συμφερόντων. Να απειθαρχήσουμε στους κανόνες της ΕΕ και του ΟΟΣΑ που επιβάλλουν την ελευθερία των επιχειρήσεων πάνω από την ελευθερία στην γνώση και την ζωή.

 

Άμεση επαναπρόσληψη του προσωπικού καθαριότητας του ΕΚΠΑ.

Μόνιμες προσλήψεις προσωπικού. Έξω οι εργολάβοι από το πανεπιστήμιο.

Διεκδικούμε:

  • Την άμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων καθαριστριών του ΕΚΠΑ.
  • Καμία απλήρωτη ώρα εργασίας με «υποσχέσεις» αναδρομικών
  • Μετατροπή των συμβάσεων των εργαζομένων στην καθαριότητα σε αορίστου χρόνου.
  • Την πρόσληψη τους ως μόνιμο προσωπικό με πλήρη εργασιακά δικαιώματα και μισθό στο ύψος των σύγχρονων αναγκών
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Παιδεία στο ύψος των αναγκών μας.
  • Έξω οι εργολάβοι από τα Πανεπιστήμια
  • Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία – Όχι στην κατάργηση του άρθρου 16 – όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, όχι στο επιχειρηματικό πανεπιστήμιο.