Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Ιδρυτική Συνέλευση Πανελλαδικού-Κλαδικού Σωματείου Εργαζομένων στην Έρευνα και στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

15/05/2021 στις 11:00

Η σελίδα του event στο Facebook.

Κάλεσμα για καταστατική ιδρυτική συνέλευση ενός Πανελλαδικού Κλαδικού Σωματείου εργαζομένων στην έρευνα και την τριτοβάθμια εκπαίδευση στις 15 Μάη στις 11:00, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ηράκλειο.

📌 Αθήνα: πλατεία Πολυτεχνειούπολης ΕΜΠ, Ζωγράφου
📌 Θεσ/νίκη: αίθριο Πολυτεχνείου, ΑΠΘ
📌 Πάτρα: θεατράκι Χημ.Μηχ., Πανεπιστήμιο
📌 Ηράκλειο: θεατράκι Ιατρικής

Στα χρόνια της κρίσης, τα Πανεπιστήμια και οι Ερευνητικοί Οργανισμοί υποχρηματοδοτούνται σταθερά και το μόνιμο προσωπικό μειώνεται συνεχώς, ενώ ο κλάδος της έρευνας προτάσσεται ως μια διέξοδος προς την ανάκαμψη και έξοδο από την κρίση. Ωστόσο, η αναβάθμιση της έρευνας δεν γίνεται μόνο στο πλαίσιο της παραγωγής νέας γνώσης που τροφοδοτεί κυρίως την ανάπτυξη των επιστημών και τη διδασκαλία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αλλά σχετίζεται στενά με τις επιχειρήσεις και τις εκάστοτε ανάγκες της αγοράς.

Σε αυτό το εργασιακό περιβάλλον, το ελαστικά εργαζόμενο ερευνητικό και διδακτικό προσωπικό των ερευνητικών οργανισμών της χώρας αποτελεί το μεγαλύτερο εργατικό δυναμικό των οργανισμών και αποτελείται από μεταπτυχιακούς/ές φοιτητές/τριες, υποψήφιους/ες διδάκτορες/ισσες, μεταδιδακτορικούς/ές ερευνητές/τριες, ακαδημαϊκούς/ές υποτρόφους, συμβασιούχους καθηγητές/τριες, καθώς και εργαζομένους/ες που υποστηρίζουν ενεργά κάθε ερευνητική και διδακτική δραστηριότητα. Δυστυχώς, υπάρχουν πολλές μορφές σχέσεων εργασίας για όλες τις παραπάνω κατηγορίες, όπως η αποζημίωση για επικουρικό έργο, οι υποτροφίες με ή χωρίς ασφάλιση και φορολόγηση, ο τίτλος κτήσης (απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης), οι συμβάσεις μισθωτού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, οι συμβάσεις ανάθεσης έργου (αμοιβή με μπλοκάκι) και φυσικά η άμισθη εργασία με την υπογραφή μιας υπεύθυνης δήλωσης (ή και χωρίς). Για την αναστροφή αυτού του καθεστώτος ελαστικοποίησης των σχέσεων εργασίας, είναι αναγκαία η θέσπιση μιας ενιαίας σχέσης εργασίας για το εργαζόμενο προσωπικό που να εξασφαλίζει τα ενιαία εργασιακά δικαιώματα και να απλοποιεί τις γραφειοκρατικές διαδικασίες των οργανισμών.

Στη βάση των παραπάνω, είναι αναγκαία η συσπείρωση σε σωματείο των εργαζομένων ως έκτακτο διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό, οι οποίες/οποίοι εργάζονται με οποιαδήποτε μορφή έμμισθης ή άμισθης σχέσης στην παραγωγή ερευνητικού ή διδακτικού έργου. Επιπλέον, ο χωρικός κατακερματισμός των ερευνητικών οργανισμών και οι διαφορετικοί φορείς χρηματοδότησης εμποδίζουν τη συλλογική εκπροσώπηση και μειώνουν τη διαπραγματευτική ισχύ των εργαζομένων. Κρίνεται λοιπόν αναγκαία και επιτακτική η ίδρυση ενός πανελλαδικού σωματείου, με παραρτήματα, που θα εκπροσωπήσει όλους/ες αυτούς/ές τους/τις εργαζομένους/ες και θα έχει ως βασικούς στόχους (α) τη διεκδίκηση αξιοπρεπών όρων, συνθηκών και αμοιβών εργασίας που θα κατοχυρώνονται από μια συλλογική σύμβαση εργασίας και (β) την ενεργή συμμετοχή στη διαμόρφωση του πλαισίου διεξαγωγής της έρευνας με βάση τις κοινωνικές ανάγκες.

https://www.facebook.com/events/246022417276881/

Πρωτοβουλία για τη συγκρότηση Κλαδικού Σωματείου Εργαζομένων στην Έρευνα

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία:
15/05/2021
Ώρα:
11:00
Ιστότοπος:
https://www.facebook.com/events/246022417276881/

Διοργανωτής

Πρωτοβουλία για τη συγκρότηση Κλαδικού Σωματείου Εργαζομένων στην Έρευνα
Προβολή ιστότοπου Διοργανωτής

Χώρος Διεξαγωγής

Πολυτεχνειούπολη, κεντρική πλατεια