Κοινό κάλεσμα σχημάτων στον χώρο της έρευνας για εβδομάδα πολύμορφης μάχης και απεργιακής κλιμάκωσης

Nα μην περάσουν τα προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης και ο αντιαπεργιακός νόμος!

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ σε συμφωνία με το κεφάλαιο και τους δανειστές, ετοιμάζεται να ανταποκριθεί πλήρως στις απαιτήσεις της τρίτης αξιολόγησης (και στην συνέχεια και της Τέταρτης αξιολόγησης τον Μάιο). Η κυβέρνηση καταθέτει στη Βουλή, το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης και τον αντισυνδικαλιστικό νόμο. Παρά τις κοκορομαχίες για τα μάτια του κόσμου, οι επιλογές αυτές προχωρούν με την πολιτική συναίνεση όλων των αστικών κομμάτων.

Και δεν είναι καθόλου τυχαίο που την στιγμή που περνάει το ‘πακέτο’ των προαπαιτούμενων που ολοκληρώνει τη συνταγή της σκληρής λιτότητας στη βάση των υπέρογκων πρωτογενών πλεονασμάτων (και παράλληλα ‘διασώζει τις τράπεζες’) , περνάνε και μέτρα φίμωσης του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Για αυτό και στο στόχαστρο του αντισυνδικαλιστικού νόμου βρίσκονται τα πρωτοβάθμια σωματεία και το δικαίωμα στην απεργία. Με αυτό τον τρόπο επιδιώκουν να αποδυναμώσουν τα πρωτοβάθμια σωματεία και ειδικά τα αγωνιστικά ταξικά σωματεία που μπορούν να σηκώσουν σοβαρές μάχες σε επιχειρήσεις και κλάδους. Και ταυτόχρονα θέλουν να «χτυπήσουν» τις μορφές οργάνωσης στην βάση των εργαζόμενων μέσα από τις οποίες μπορούν να διαμορφωθούν οι όροι για την ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος.

Το αντεργατικό πακέτο περιλαμβάνει επίσης μέτρα που θα σχετίζονται με τις εργασιακές σχέσεις και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες με γνώμονα την «ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας». Ταυτόχρονα σειρά παίρνουν μια σειρά νέες ιδιωτικοποιήσεις ενώ τα προνοιακά επιδόματα, το ΕΚΑΣ και τα ασφαλιστικά δικαιώματα βρίσκονται στο στόχαστρο ριζικών ανατροπών. Επίσης, περιλαμβάνονται και νέες διατάξεις επέκτασης των περίφημων ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Την ίδια ώρα οι θεσμοί διαμηνύουν πως μόνο αν γίνουν κανονικά οι επόμενοι πλειστηριασμοί θα δώσουν την επόμενη δόση!

Για εμάς που εργαζόμαστε στο χώρο της έρευνας η κατάσταση που περιγράφεται από αυτά τα μέτρα δεν είναι διαφορετική από αυτή που βιώνουμε στην καθημερινότητά μας. Πιο συγκεκριμένα από τη μία κυριαρχούν συνθήκες μόνιμης κινητικότητας, αφού η άμεση εξάρτηση από την προκήρυξη νέων προγραμμάτων οδηγεί σε ένα καθεστώς μεταξύ απλήρωτης μαθητείας και κακοπληρωμένης προσωρινής απασχόλησης, και από την άλλη η συνδικαλιστική δράση των συμβασιούχων και του μη μόνιμου προσωπικού σε πολλούς εργασιακούς χώρους δεν επιτρέπεται. Παράλληλα, οι εργασιακές σχέσεις που χαρακτηρίζουν τον κλάδο μας αν και στην πράξη είναι εξαρτημένες, τυπικά χαρακτηρίζονται μέσω του καθεστώτος των συμβάσεων έργου το οποίο σε συνδυασμό με τα υποχρεωτικά παραδοτέα και τα αυστηρά χρονικά πλαίσια που θέτουν τα ερευνητικά έργα καθιστούν το δικαίωμα στην απεργία τόσο τυπικά, όσο και πρακτικά έωλο. Ουσιαστικά τα νέα αυτά μέτρα αφενός νομιμοποιούν τις αντεργατικές συνθήκες που επικρατούν στον χώρο μας και αφετέρου θα οδηγήσουν σε περαιτέρω βάθεμα αυτών.

Και μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση ΓΣΕΕ–ΑΔΕΔΥ έχουν αρνηθεί κάθε απεργιακό σχεδιασμό και στηρίζουν την κυβέρνηση, την ΕΕ και τον ΣΕΒ. Ουσιαστικά συμφωνούν πλήρως με το επιλεκτικό χτύπημα κατά των πρωτοβάθμιων σωματείων, προκειμένου να υλοποιούν απρόσκοπτα την αντιλαϊκή πολιτική μέσα στα συνδικάτα. Και με αυτή την στάση συντάσσονται πλήρως και οι Ομοσπονδίες Εργαζομένων στα Ερευνητικά Κέντρα (Δημοσίου Δικαίου και Ιδιωτικού Δικαίου) αναδεικνύοντας και τις δικές του ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο αυτόν.

Για τους παραπάνω λόγους καλούμε όλους τους συναδέλφους εργαζόμενους στον χώρο της έρευνας, μαζί με το εργατικό κίνημα, το λαό και τη νεολαία να απαντήσουν ΤΩΡΑ ενωτικά και αποφασιστικά!
Καλούμε τους συναδέλφους μας να συμμετάσχουν στις στάσεις εργασίας που έχουν προκηρύξει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων ΕΛΚΕΘΕ, το Σωματείο Εργαζομένων Ε.ΚΕ.Β.Ε. Αλέξανδρος Φλέμινγκ’ και ο Σύλλογος Ερευνητών/τριών και Εργαζομένων στην Έρευνα Ηρακλείου. Επίσης καλούμε τους συναδέλφους μας, να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις που καλούν οι πρωτοβουλίες σωματειών για συντονισμό σε Αθήνα και Ηράκλειο.

 • Κάτω τα χέρια από το δικαίωμα στην απεργία, την συλλογική πάλη και δράση
 • Να μην περάσει η 3η αξιολόγηση.
 • Σύγκρουση-ρήξη με τα ευρωμνημόνια και με όλους όσους τα επιβάλουν κυβέρνηση – ΕΕ – ΔΝΤ – κεφάλαιο.
 • Ενάντια στην επέκταση, τη γενίκευση και την εμπέδωση της επισφαλούς-προσωρινής εργασίας, μέσα από διάφορα προγράμματα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
 • Όχι στα «μπλοκάκια», στην «μαθητεία», τα voucher και τα προγράμματα τσάμπα και ευέλικτου εργατικού δυναμικού για την εργοδοσία. Δουλειά με δικαιώματα, ενιαίες σταθερές εργασιακές σχέσεις για όλους.
 • Ενάντια στα μέτρα ουσιαστικής κατάργησης των Συλλογικών Συμβάσεων και της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας.
 • Κανένας εργαζόμενος στην έρευνα απλήρωτος και ανασφάλιστος. Κλαδική σύμβαση εργασίας. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους και όλες.

Να σημάνει παντού συναγερμός για εβδομάδα πολύμορφης μάχης, κλιμάκωσης και απεργίας την Παρασκευή 12 Γενάρη:

 1. Την Πέμπτη 11 Γενάρη στις 6μμ προχωράμε σε καταγγελία στα γραφεία της ΓΣΕΕ (συγκέντρωση Ιουλιανού και Πατησίων) και στην συνέχεια σε πορεία στο κέντρο της Αθήνας, ενάντια στα νέα αντιλαϊκά μέτρα.
 2. Την Παρασκευή 12 Γενάρη συμμετέχουμε στις στάσεις εργασίας που έχουν προκηρυχτεί. Δεν συμβιβαζόμαστε με τις γραφειοκρατικές συνδικαλιστικές ηγεσίες που εμποδίζουν την διεξαγωγή του αγώνα. Συμμετέχουμε μαζικά στην απεργιακή συγκέντρωση στις 12.00 στα Προπύλαια (Αθήνα) και στις 9.00 στην προ-συγκέντρωση στο άγαλμα Βενιζέλου (Ηράκλειο).
 3. Την Κυριακή 13 Γενάρη στηρίζουμε την πανελλαδική απεργία στον κλάδο του εμπορίου και καλούμε σε συγκέντρωση στα Λιοντάρια (Ηράκλειο).
 4. Την Δευτέρα 15 Γενάρη μέρα που πιθανότατα θα ψηφιστεί το Πολυνομοσχέδιο καλούμε σε πρωινή συγκέντρωση 11.30 Πλ. Ελευθερίας (στηρίζουμε την απεργία των εκπαιδευτικών σωματείων) και σε απογευματινή συγκέντρωση 18.30 Λιοντάρια.
 5. Καλούμε σε συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων και διαδηλώσεων μέχρι και την μέρα της ψήφισης και στην συνέχεια σε κύκλο γενικών συνελεύσεων.

ΣΧΑΣΗ – Αγωνιστική Παρέμβαση στην Έρευνα Ηρακλείου

Δεν επιτρέπεται σχολιασμός, αλλά μπορείτε να κάνετε trackbacks και pingbacks.