Κάλεσμα για εβδομάδα πολύμορφης μάχης και απεργιακής κλιμάκωσης την Παρασκευή 12 Γενάρη

Nα μην περάσουν τα προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης και ο αντιαπεργιακός νόμος!

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ σε συμφωνία με το κεφάλαιο και τους δανειστές, ετοιμάζεται να ανταποκριθεί πλήρως στις απαιτήσεις της τρίτης αξιολόγησης (και στην συνέχεια και της Τέταρτης αξιολόγησης τον Μάιο. Η κυβέρνηση καταθέτει στη Βουλή, το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης και τον αντισυνδικαλιστικό νόμο. Παρά τις κοκορομαχίες για τα μάτια του κόσμου, οι επιλογές αυτές προχωρούν με την πολιτική συναίνεση όλων των αστικών κομμάτων.
Στο στόχαστρο του αντισυνδικαλιστικού νόμου βρίσκονται, όχι προφανώς τυχαία, τα πρωτοβάθμια σωματεία και το δικαίωμα στην απεργία. Η κυβέρνηση, ο ΣΕΒ και η ΕΕ θέλουν να δώσουν ένα στρατηγικό χτύπημα στο εργατικό κίνημα. Επιδιώκουν να αποδυναμώσουν τα πρωτοβάθμια σωματεία και ειδικά τα αγωνιστικά ταξικά σωματεία που μπορούν να σηκώσουν σοβαρές μάχες σε επιχειρήσεις και κλάδους. Και ταυτόχρονα θέλουν να «χτυπήσουν» τις μορφές οργάνωσης στην βάση των εργαζόμενων μέσα από τις οποίες μπορούν να διαμορφωθούν οι όροι για την ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος.
Το μεγαλύτερο μέρος του «πακέτου» των προαπαιτούμενων που αναμένεται να νομοθετηθεί αφορά την ολοκλήρωση της συνταγής της σκληρής λιτότητας στη βάση των υπέρογκων πρωτογενών πλεονασμάτων και έναν ακόμη γύρο «διάσωσης των τραπεζών». Το αντεργατικό πακέτο περιλαμβάνει επίσης μέτρα που θα σχετίζονται με τις εργασιακές σχέσεις και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες με γνώμονα την «ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας». Ταυτόχρονα με τα μέτρα της 3ης αξιολόγησης σειρά παίρνουν μια σειρά νέες ιδιωτικοποιήσεις ενώ τα προνοιακά επιδόματα, το ΕΚΑΣ και τα ασφαλιστικά δικαιώματα βρίσκονται στο στόχαστρο ριζικών ανατροπών.
Στα προαπαιτούμενα περιλαμβάνονται και νέες διατάξεις επέκτασης των περίφημων ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Την ίδια ώρα οι θεσμοί διαμηνύουν πως μόνο αν γίνουν κανονικά οι επόμενοι πλειστηριασμοί θα δώσουν την επόμενη δόση!
Οι ΓΣΕΕ–ΑΔΕΔΥ έχουν αρνηθεί κάθε απεργιακό σχεδιασμό και στηρίζουν την κυβέρνηση, την ΕΕ και τον ΣΕΒ. Συμφωνούν πλήρως με το επιλεκτικό χτύπημα κατά των πρωτοβάθμιων σωματείων, προκειμένου να υλοποιούν απρόσκοπτα την αντιλαϊκή πολιτική μέσα στα συνδικάτα.
Ειδικά για εμάς που εργαζόμαστε στο χώρο της έρευνας η μάχη για το απεργιακό δικαίωμα αποκτάει αναβαθμισμένα χαρακτηριστικά. Το μεγαλύτερο μέρος των συναδέλφων μας βρίσκεται σε συνθήκες μόνιμης κινητικότητας, αφού η άμεση εξάρτηση από την προκήρυξη νέων προγραμμάτων οδηγεί σε ένα καθεστώς μεταξύ απλήρωτης μαθητείας και κακοπληρωμένης προσωρινής απασχόλησης. Οι εργασιακές σχέσεις που χαρακτηρίζουν τον κλάδο μας αν και στην πράξη είναι εξαρτημένες, τυπικά χαρακτηρίζονται μέσω του καθεστώτος των συμβάσεων έργου το οποίο σε συνδυασμό με τα υποχρεωτικά παραδοτέα και τα αυστηρά χρονικά πλαίσια που θέτουν τα ερευνητικά έργα καθιστούν το δικαίωμα στην απεργία τόσο τυπικά, όσο και πρακτικά έωλο.

Για τους παραπάνω λόγους καλούμε όλους τους συναδέλφους εργαζόμενους ερευνητές, μαζί με το εργατικό κίνημα, το λαό και τη νεολαία να απαντήσουν ΤΩΡΑ ενωτικά και αποφασιστικά!

  • Κάτω τα χέρια από το δικαίωμα στην απεργία, την συλλογική πάλη και δράση.
  • Να μην περάσει η 3η αξιολόγηση.
  • Σύγκρουση-ρήξη με τα ευρωμνημόνια και με όλους όσους τα επιβάλουν κυβέρνηση – ΕΕ – ΔΝΤ – κεφάλαιο
    Ενάντια στην επέκταση, τη γενίκευση και την εμπέδωση της επισφαλούς-προσωρινής εργασίας, μέσα από διάφορα προγράμματα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
  • Όχι στα «μπλοκάκια», στην «μαθητεία», τα voucher και τα προγράμματα τσάμπα και ευέλικτου εργατικού δυναμικού για την εργοδοσία. Δουλειά με δικαιώματα, ενιαίες σταθερές εργασιακές σχέσεις για όλους.
  • Ενάντια στα μέτρα ουσιαστικής κατάργησης των Συλλογικών Συμβάσεων και της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας.

Να σημάνει παντού συναγερμός για εβδομάδα πολύμορφης μάχης, κλιμάκωσης και απεργίας την Παρασκευή 12 Γενάρη:

  1. Την Τετάρτη 10 Γενάρη καλούμε σε μαζικές συγκεντρώσεις στα Ειρηνοδικεία για μαζική εργατική-λαϊκή ακύρωση των πλειστηριασμών και του νόμου ποινικοποίησης της δράσης ενάντιά τους. Είναι η πρώτη απόπειρα πλειστηριασμών μετά την ψήφιση του νόμου ενάντια στη δράση αποτροπής τους. Στην Αθήνα το αγωνιστικό ραντεβού είναι 3μμ στη Λουκάρεως.
  2. Την Πέμπτη 11 Γενάρη στις 6μμ προχωράμε σε καταγγελία στα γραφεία της ΓΣΕΕ (συγκέντρωση Ιουλιανού και Πατησίων) και στην συνέχεια σε πορεία στο κέντρο της Αθήνας, ενάντια στα νέα αντιλαϊκά μέτρα.
  3. Την Παρασκευή 12 Γενάρη καλούμε όλους τους συναδέλφους εργαζόμενους στο χώρο της έρευνας, μέσα από συνελεύσεις των συλλόγων και των πρωτοβαθμίων σωματείων τους, να συμβάλουν στην απεργιακή απάντηση ανεξάρτητα από τι θα πράξουν οι συμβιβασμένες ηγεσίες των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Συμμετέχουμε μαζικά στην απεργιακή συγκέντρωση στις 12.00 στα Προπύλαια.
  4. Καλούμε σε συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων και διαδηλώσεων μέχρι και την μέρα της ψήφισης και στην συνέχεια σε κύκλο γενικών συνελεύσεων.

Δεν επιτρέπεται σχολιασμός, αλλά μπορείτε να κάνετε trackbacks και pingbacks.