17 Mάη: Γιατί απεργώ!

17 Μάη | Κλαδική Απεργία στην Έρευνα & Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Συνάδελφε/Συναδέλφισσα, στο Πανεπιστήμιο, στα Ερευνητικά Κέντρα, στη δουλειά από το σπίτι βρίσκουμε καθημερινά τον εαυτό μας να νιώθει πλήρη ανασφάλεια για το μισθό,, για την υγεία μας – ψυχική και σωματική – για την αξία της έρευνας μας, και εν γένει για το μέλλον της δουλειάς μας, ερευνητικής και διδακτικής. Οι “από πάνω” (PI / καθηγητές / κυβερνώντες) μας λένε ότι δεν είμαστε εργαζόμενοι/ες, ότι δεν έχουμε δικαιώματα ή ότι δεν πρέπει να συνδικαλιζόμαστε, ή/και ότι κανένα σωματείο δε θα μας σώσει.

Η στάση τους δεν είναι τυχαία. Είναι σε πλήρη συμφωνία με την αντεργατική πολιτική της φτώχειας, της ακρίβειας, και των ιδιωτικοποιήσεων που υιοθετεί το κεφάλαιο για να επιβιώσει! Καρπώνονται τα οφέλη της εργασίας μας , γιατί εμείς παράγουμε το διδακτικό και ερευνητικό έργο, κρατώντας τα δημόσια Ερευνητικά και Πανεπιστημιακά Ιδρύματα όρθια.

Απεργούμε για να δείξουμε πως χωρίς εμάς η ερευνητική, εκπαιδευτική και διοικητική εργασία δεν προχωρά. Είμαι απαραίτητοι γιατί καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες των Ερευνητικών Κέντρων & Πανεπιστημίων.

Απεργούμε σημαίνει:
● Σταματάμε το ερευνητικό έργο. Δεν πηγαίνουμε στο εργαστήριο και το γραφείο. Κλείνουμε τους υπολογιστές, τα μηχανήματα και τα βιβλία.
● Σταματάμε το διδακτικό έργο. Δεν πηγαίνουμε στη διάλεξη.
● Σταματάμε το υποστηρικτικό έργο. Δεν κάνουμε τεχνική και διοικητική δουλειά.
● Δεν κάνουμε επικοινωνίες που αφορούν την εργασία μας, δεν απαντάμε σε email και τηλέφωνα, και δεν συμμετέχουμε σε τηλεδιασκέψεις. Είτε αυτά έχουν ερευνητικό, διδακτικό ή διοικητικό χαρακτήρα.
● Συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις του Σωματείου, και απολαμβάνουμε τον ελεύθερο χρόνο μας.
● Δεν αναπληρώνουμε τις ώρες που χάθηκαν με υπερεργασία.
● Δείχνουμε την αλληλεγγύη μας σε όλες/ους του συναδέλφους/ισσες και δεν υιοθετούμε απεργοσπαστικές πρακτικές.

Εάν συνάδελφισσες/οι διστάζουν να απεργήσουν, τους ενημερώνουμε πως η απεργία είναι κατοχυρωμένο δικαίωμα που προστατεύεται. Σε περίπτωση που καποιος/α υπάρξει θύμα εκβιασμού για να μην απεργήσει από τον/ην υπεύθυνο του μπορεί να απευθυνθεί στο σωματείο για να κινηθούν όλες οι πολιτικές και νομικές διαδικασίες υπεράσπισής του.

Αυτή η κατάσταση πρέπει να τελειώσει εδώ! Οργανωνόμαστε και διεκδικούμε:

Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Παιδεία και Έρευνα.
● Έρευνα με γνώμονα τις πραγματικές και επιτακτικές κοινωνικές ανάγκες, και ανεμπόδιστη πρόσβαση όλης της κοινωνίας στα αποτελέσματα της έρευνας.
Υπογραφή συμβάσεων εργασίας για τους εργαζομένους στην έρευνα (ΥΔ, post-doc, έκτακτο διδακτικό, ερευνητικό, διδακτικό και διοικητικό προσωπικό) που θα εξασφαλίζουν τα σύγχρονα δικαιώματα μας.
Άμεσες προσλήψεις προσωπικού με βάση τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες (διδακτικές, ερευνητικές, διοικητικές, τεχνικές κλπ.) των Πανεπιστημίων και ερευνητικών Κέντρων. Όχι στο προσοντολόγιο. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλες/ους/α. Αυξήσεις στους μισθούς για να καλύπτονται οι σύγχρονες ανάγκες.
Κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας (Συμβάσεις έργου, τίτλοι κτήσεις, υποτροφίες). Μέχρι τότε καταβολή του ΦΠΑ και κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών από τα ιδρύματα και το κράτος.
Κατάργηση του σημερινού «επικουρικού διδακτικού έργου», του θεσμού του «πανεπιστημιακού υποτρόφου» και των προγραμμάτων απόκτησης διδακτικής εμπειρίας που έρχονται να καλύψουν πάγια διδακτικά κενά.
Ασφάλιση και ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων των εργαζομένων στην έρευνα, ανεξαρτήτως τρόπου αμοιβής.

Αντιλαμβανόμαστε τη δυσκολία μιας απεργίας σε έναν κατακερματισμένο και πολυδιάστατο εργασιακά κλάδο. Όμως σε αυτόν τον κλάδο, η προβολή του σωματείου ως ένα ενιαίο μπλοκ στο δρόμο που διεκδικεί τα αυτονόητα αποτελεί το πρώτο βήμα για τον συλλογικό αγώνα μας.

Σε θέλουμε μαζί μας, στην απεργία του σωματείου μας, του Πανελλαδικό Σωματείου στην Έρευνα και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (Σ.ΕΡ.Ε.Τ.Ε), την Τρίτη 17 Μαΐου, στο Υπουργείο Ανάπτυξης στις 12:00, όπου θα καταθέσουμε τα αιτήματα μας.